Despre viața și opera lui Vincent van Gogh
Vincent Willem van Gogh, născut pe data de 30 martie 1853 în Olanda și decedat la data de 29 iulie 1890 în Franța, este unul dintre cei mai renumiți pictori datorită stilului său artistic unic.
Acesta a fost un adept al impresionismului, un curent artistic apărut la sfârșitul secolului XIX din dorința de a reda natura în perspective unice. Datorită faptului că în această perioadă au apărut primele fotografii, picturile realiste ce înfățișău natura nu mai erau atât de îndrăgite.
Pictorii au încercat să găsească o soluție la această problemă, așa că au inventat curentul impresionist ce prezenta peisajele prin prisma sentimentelor artistului. Unicitatea pictorului van Gogh provine din stilul acestuia caracterizat de tușe scurte de cerneală și culori vii în relație de ambianță cât și în relație de contrast.
În continuare, vom face un scurt tur online al celor mai faimoase opere ale lui Vincent van Gogh.
Cea mai cunoscută opera de arta a lui Vincent este ”Noaptea înstelată”. Aceasta a fost realizată în timpul internării acestuia la un azil pentru boli psihice din Franța.
Această operă mai puțin cunoscută are o semnificație mare în viața artistului. Van Gogh a pictat 900 de tablouri de-a lungul a 5 ani, însă abia la sfârșitul vieții sale a fost recunoscut pentru talentul său. ”Mâncătorii de cartofi” a fost primul tablou recunoscut și apreciat local în timpul vieții lui Vincent.
Primul și singurul tablou, din cele 900 de opere, vândut de pictor pentru suma de 400 de franci.
Acesta pictură a fost creată special de van Gogh ca dar pentru nepotul său nou-născut, fiul fratelui său preaiubit Theo. Pictură a fost așezată de Theo în camera copilului, chiar deasupra patului acestuia.
O altă operă foarte îndrăgită a artistului. Această cafenea din Arleas a devenit atât de populară după ce a fost surprinsă în pictura lui Vincent, încât și-a schimbat numele din "Terrace" în "Cafè van Gogh".
Acest autoportret este reprezentativ pentru stilul vibrant, aproape dinamic al pictorului olandez.
Comentarii
Trimiteți un comentariu